Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.

Ny midlertidig tilladelsesordning til eksport af covid-19-vacciner

EU-Kommissionen har den 29. januar 2021 indført en midlertidig tilladelsesordning til eksport af covid-19-vacciner med det formål at øge gennemsigtigheden med eksport af EU-producerede vacciner til tredjelande.

Den øgede gennemsigtighed med eksporten skal bidrage til at sikre, at EU har den nødvendige forsyning af vacciner i overensstemmelse med de aftaler, EU har indgået med vaccineproducenterne.

Ordningen er tidsbegrænset

Kommissionens gennemførelsesforordning 2021/111, som ligger til grund for den midlertidige tiladelsesordning, gælder fra den 30. januar 2021 og frem til slutningen af marts 2021.

Undtagelser fra ordningen

Ordningen er begrænset til kun at omfatte eksport af covid-19-vacciner fra virksomheder, som EU har indgået de såkaldte "Advance Purchase Agreements" (APA) med.

Der er visse undtagelser i forhold til destinationslande, hvor ordningen ikke gælder, og hvor covid-19-vaccinerne derfor frit kan eksporteres til:

  • Lande under COVAX-faciliteten (WHO-ledet indsats, der støtter forskning, udvikling og fremstilling af en bred vifte af covid-19-vaccinekandidater)
  • Lande tæt på EU: Albanien, Andorra, Bosnien-Hercegovina, Island, Kosovo, Liechtenstein, Montenegro, Norge, Nordmakedonien, San Marino, Serbien, Schweiz og Vatikanstaten
  • De oversøiske lande og territorier
  • Grønland og Færøerne
  • Büsingen, Helgoland, Livigno, Ceuta og Melilla samt Algeriet, Egypten, Jordan, Libanon, Libyen, Marokko, Palæstina, Syrien, Tunesien, Armenien, Aserbajdsjan, Hviderusland, Georgien, Israel, Moldova og Ukraine.

Sådan søger du

Hvis din virksomhed eksporterer covid-19-vacciner (under varekoden 30022010) ud ad EU, skal I søge om eksporttilladelse hos den kompetente myndighed i det EU-medlemsland, hvor vaccinen produceres. I Danmark er Erhvervsstyrelsen kompetent myndighed.

Du kan ansøge om eksportilladelse til eksport af covid-19-vacciner ved at udfylde og indsende den til eksportkontrol@erst.dk 

Erhvervsstyrelsen behandler ansøgninger om eksporttilladelse så hurtigt som muligt og som udgangspunkt inden for to arbejdsdage efter, at fyldestgørende ansøgning er modtaget.