Ansøg om Iran-erklæring

Størstedelen af de europæiske sanktioner mod Iran blev med atomaftalen lempet tilbage i januar 2016. Meldingen fra visse danske virksomheder er dog, at det stadig kan være vanskeligt at gennemføre lovlige handler med Iran.

  • Opdateret 11. oktober 2023
  • Sanktioner mod Iran

Derfor har Erhvervsstyrelsen lanceret en service, som danske virksomheder gratis kan benytte. Servicen går ud på, at virksomheder, der handler med Iran, kan få tjekket hos Erhvervsstyrelsen, om deres konkrete ordre (dvs. den konkrete kunde og det konkrete produkt) er lovlige at eksportere til Iran. Hvis ordren er lovlig, vil Erhvervsstyrelsen udstede en myndighedserklæring.

Erklæringen udstedes på engelsk.

Sådan søger du om en Iran-erklæring

For at vi kan udstede en Iran-erklæring, skal du indsende følgende oplysninger:

  • Navn, adresse, e-mail, telefonnummer og web-adresse på din iranske kunde.
  • De tekniske specifikationer på det produkt, som skal eksporteres til din iranske kunde.
  • Kontrakt–, ordre- eller fakturanummer.
  • Ansøgning om en Iran-erklæring sender du til os på en e-mail til [email protected] 

Vi afdækker, om der findes kritiske oplysninger om din kunde, og om dit produkt er omfattet af den del af EU’s sanktioner mod Iran, som Erhvervsstyrelsen administrerer (dvs. dual-use produkter, grafit, metaller og software).

Vær opmærksom på, at det vil være relevant at få tjekket alle parter i en handel, dvs. også for eksempel slutbrugeren af produktet, hvis slutbrugeren ikke er identisk med køberen.

Hvornår udsteder Erhvervsstyrelsen en erklæring

Viser vores undersøgelser, at der ikke er kritiske oplysninger om din kunde, og at dit produkt ikke er omfattet af EU’s sanktioner mod Iran, udsteder vi en erklæring på engelsk til dig. Er der derimod kritiske oplysninger om kunden, og/eller er dit produkt omfattet af sanktionerne, kan vi ikke udstede en erklæring.

Virksomhedens digitale postkasse

Bemærk, at svar på ansøgning om en Iran-erklæring sendes til virksomhedens digitale postkasse.