Her kan du læse om indholdet og administrationen af sanktionerne mod Syrien på baggrund af forordning nr. 36/2012.
Indholdet af sanktionerne
Sanktionerne mod Syrien vedrører følgende hovedområder:
- a. Forbud mod salg, levering, overførsel eller eksport af udstyr til intern undertrykkelse.
- b. En række dual-use-produkter og kemikalier, der kræver eksporttilladelse ved eksport fra EU, er omfattet af eksportforbud. Produkterne er identificeret som produkter, der kan anvendes til intern undertrykkelse eller i forbindelse med produktion eller vedligeholdelse af udstyr til intern undertrykkelse.
- c. Desuden er en række yderligere dual-use-produkter og kemikalier omfattet af krav om eksporttilladelse, idet de også er relevante for intern undertrykkelse eller i forbindelse med produktion eller vedligeholdelse af udstyr til intern undertrykkelse.
- d. Forbud mod salg, levering, overførsel, eksport eller finansiering af nøgleudstyr og -teknologi til centrale sektorer i olie-/gasindustrien.
- e. Forbud mod salg, levering, overførsel eller eksport af udstyr, som kan anvendes til overvågning eller aflytning af internet- eller telekommunikation.
- f. Forbud mod teknisk bistand, mæglervirksomhed og finansiering i relation til varer og teknologi omfattet af punkt a, b, c, d og e.
- g. Forbud mod deltagelse i visse infrastrukturprojekter (kraftværker).
- h. Forbud mod import, køb og transport af råolie og olieprodukter fra Syrien eller med oprindelse i Syrien.
- i. Forbud mod salg, levering, overførsel eller eksport af guld, ædle metaller og diamanter.
- j. Forbud mod salg, levering, overførsel eller eksport af visse luksusvarer.
- k. Indefrysning af pengemidler og økonomiske ressourcer til personer/enheder/organer, der er involveret i undertrykkelse af den syriske befolkning.
- l. Restriktioner på finansielle tjenesteydelser.
- m. Forbud mod salg, levering overførsel eller eksport af jetbrændstof og brændstofadditiver til personer, enheder eller organer i Syrien eller til anvendelse i Syrien
- n. Forbud mod mæglervirksomhed, finansiering og forsikring i relation til varer omfattet af punkt m.
Administration af sanktionerne
Forordningen administreres af flere myndigheder i Danmark. Erhvervsstyrelsen er ansvarlig for administrationen af nedennævnte punkter:
EU-Kommissionens FAQ
EU-Kommissionen har udarbejdet en liste over hyppigt stille spørgsmål (FAQ) om sanktionerne mod Syrien.
Ansvarlige myndigheder
På Udenrigsministeriets hjemmeside kan du finde en samlet oversigt over de myndigheder, som administrerer og vejleder om de forskellige bestemmelser i EU’s sanktioner.